Mennyi arany van összesen a világon?

Az utóbbi években felerősödtek azok a hangok melyek szerint már csak 15 – 20 évre elegendő kibányászható arany van a földön. Hogy ennél több vagy kevesebb arany lapul még a föld alatt azt mindenesetre nehéz megbecsülni, de az alábbi cikk, mely az index.hu oldalon jelent meg, nagyban segít a téma átlátásában. Aranyvásárlóknak kötelező olvasmány!

A legelfogadottabb becslés szerint nyolcezer köbméter arany van a világon a talaj felett, azaz elférne az összes egy 20 méteres élhosszúságú kockában. Ennek tömege 171 ezer 300 tonna lenne, más becslések viszont 2,5 millió tonnára teszik a világ aranyát, azaz sokszorosan többre.

A jókora eltérés oka részben az, hogy az emberiség igen régóta, több mint hatezer éve bányászik aranyat. Az első aranypénzeket időszámításunk előtt 550 körül verték, Krőzus király volt az úttörő. 1492-ig, vagyis Amerika felfedezéséig csaknem 13 ezer tonnát termelhetett ki az emberiség a londoni székhelyű GFMS fémipari tanácsadó cég becslése szerint.

Akadnak azonban, akik szerint sokszorosan túlbecsült az adat, mert a primitív bányásztechnika legfeljebb 300 tonnányi arany kiaknázását tette lehetővé. Ugyanakkor a jelenlegi mennyiséget 155 ezer tonnásnak saccolják, azaz az elfogadott adatnál nem sokkal kevesebbnek.

A másik véglet szószólói legalább 2,5 millió tonnásra teszik az eddig kitermelt arany mennyiségét. Ők azzal érvelnek, hogy ha a csaknem három és félezer évvel ezelőtt élt Tutanhamon fáraó koporsójába másfél tonna aranyat öltek, akkor mennyi lehetett a többi, kifosztottan talált egyiptomi királysírban.

Hogy melyik becslés a helyes? A BBC magazinrovatában megjelent cikk szerint nem tudni, mindegyik becslések becslésének becslésén alapul. Amerikai geológiai becslések szerint még bő 50 ezer tonna kitermelhető aranyat rejt a föld. Ha az eddig felszínre hozott nemesfém mennyiségének uralkodó becslését nézzük, akkor az emberiség már bőven kitermelte a háromnegyedét.

Mindennek tetejébe az aranyat egészen mostanáig újrahasznosították, előfordulhat, hogy egy legújabb kori aranyórában az ókori Róma idején bányászott arany van. A recirkuláció azonban kezd megszakadni, mivel egyes ipari technológiákhoz kell arany, ám olyan kis mennyiségben, hogy azt nem érdemes visszanyerni. Brit geológusok becslése szerint a világ jelenlegi aranykitermelésének a 12 százalékát emészti el így az ipar.

(Forrás: MTI, index.hu)

Claritas Gold
A blog tartalmának részbeni vagy egészbeni felhasználása engedélyezett, amennyiben a www.claritas-gold.hu mint forrás feltűntetésre kerül. A forrás megjelölésének elmulasztása a szerzői jog megsértésének minősül!
Az itt megjelenő tartalmak tájékoztató jellegűek, azok teljességéért vagy pontosságáért nem vállalunk garanciát, használatukból eredő károkért felelősséget nem vállalunk. A weboldal használata mindezen feltételek elfogadását jelenti.
Minden jog fenntartva! © 2009-2013

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>